Picture
 Hey meisjes!

Een paar dagen geleden heb ik mijn haar gehenna'd en ik kreeg er van een paar mensen complimentjes oveer. Daarom besliste ik om er ook op blog over te schrijven.

Alvorens ik henna begon te gebruiken om mijn haar te kleuren, gebruikte ik haarkleuringsproducten van warenhuizen die na 28 wassen zouden verdwijnen. Ik heb er nooit van gehouden om mijn haar permanent te kmeuren maar het gebeurde een paar jaar geleden totdat ik overschakelde op tijdelijke haarkleuringsproducten.

De laatste jaren was mijn haar niet altijd even gezond: Ik wilde het laten groeien maar het groeide niet of als het dat wel deed, dan was het weer tijd om naar de kapper te gaan en kon helemaal opnieuw beginnen. Super frustrerend!.

 Ik heb toen beslist om mijn haar eens met henna te verven. Ik had toen net een voorraadje hennapoeder gekocht voor henna tattoos te zetten maar ik ben een echte kluns als het aankomt op het rollen van henna cones dat ik maar besloten heb om het poeder voor mijn haar te gebruiken.

Ik heb wel eerst op Internet informatie opgezocht, maar er is zoveel (vaak tegenstrijdige) informatie beschikbaar dat ik gewoon beslist heb om er voor te gaan.


Laten we het eerst even hebben over henna.

 Het wordt al sinds de oude Egyptische dagen gebruikt voor het verven van haar en het is ook al eeuwenlang een belangrijke koopwaar van Oost-Europa en het Midden Oosten.

Er zijn veel henna producten op de markt, of beter gezegd producten die stellen dat ze henna haarkleuringsproducten zijn. Maar schijn bedriegt.
Veel mensen denken dat henna verkrijgbaar is in een groot aantal kleuren maar in feite heeft henna slechts 1 kleur: namelijk een mengeling van amber en rood. Nochtans verkopen heel wat fabrikanten diverse henna producten met een reusachtige waaier van kleuren zoals zwart en blond en brengen ze dit als natuurlijke henna op de markt.

Dit soort producten zijn 'samengestelde' hennas en bevatten andere kleurende agenten zoals loodacetaat en chemische producten zoals PPD die samen met wat henna van lage kwaliteit worden gemengd om zo een andere kleur te geven. Deze producten kunnen onveilig zijn en ze zijn helemaal niet verschillend van conventionele haarkleurmiddelen.

Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik mensen ken die dit soort producten al gebruikten en er geen problemen mee hebben gehad. Ikzelf heb er geen ervaring met deze producten aangezien ik slechts één bepaald merk van pure henna gebruik. Daarom kan ik niet over de kwaliteit of de veiligheid van deze producten oordelen.

Het beste voor je haar is 100 procent puur henna poeder. Het is het veiligst en best voor je haar.

De zuivere henna wordt gehaald uit de plant lawsonia inermis, een prachtige kleine boom  die in hete en droge klimaten in bepaalde gebieden in Azië en het Midden-Oosten bloeit. De bladeren van de henna plant bevatten een vervende molecule die als lawsonia gekend is en die je haar een natuurlijk amber- en roodachtig kleurenpigment geeft. De pasta van de henna bladeren zelf is vuil groen van kleur maar wanneer je de pasta op je haar doet, zullen de uiterst kleine lawsonia molecules door je haar doordringen  en je haar een glanzende en mooie amber rode kleur geven.

Aanvankelijk en vooral wanneer gebruikt op licht haar, kan het kleurcontrast zeer fel zijn maar na een paar dagen, zal het een zeer natuurlijke en mooie kleur krijgen die maanden mooi kan blijven.

Dus het beste is puur henna poeder gebruiken. Vooral kwaliteitshenna voor applicatie op de huid garandeert puurheid en veiligheid van het poeder: Als het voor je lichaam veilig is, dan is het eveneens veilig als natuurlijke haarkleurstof.

Hoewel henna een goede natuurlijke haarkleuringsmethode is, moet je soms wat oefenen om de gewenste kleur te bekomen. Ieders haar is anders!

!! Je kan de kleur testen door op wat haar uit je haarborstel ofzo wat henna te doen, alvorens het op je eigen haar te proberen om te zien of de kleur je zal bevallen.

Op bovenstaande foto's kan je de henna zien die ik gebruik om mijn haar kleuren. Ik gebruikt het groene doosje. De gele is voor lichaamsversiering maar toen ik de informatie op het doosje las, vond ik geen verschil in ingrediënten of om het even wat, maar omdat ik tevreden was van de groene, heb ik het daar bij gehouden..

de informatie op het doosje (in het Engels, Frans en Arabisch):
         Henné Tazarine: beste kwaliteit van henné, 0% chemisch product,                       natuurlijk gemengd, gebruik voor bad.

één doosje bevat 100 gram poeder. De hoeveelheid poeder die je nodig hebt, hangt af van hoe lang en hoe dik je haar is. Ik gebruik ongeveer anderhalf tot twee doosjes voor mijn haar, om er voor te zorgen dat alles goed bedekt en ingesmeerd is.

Laten we nu eens kijken naar mijn haar henna routine:
Ik weet niet of is dit de "juiste“ manier om het, oorzaak te doen zoals ik voordien zei, daar ben zo veel informatie beschikbare online, nam ik enkel de dingen die ik interessant vond, hen uitprobeerde en hen aan mijn routine toevoegde.

o.k., word begonnen. Wat heb je nodig?

❧ een glazen of een plastic kom (geen metale kom of lepels!!)
❧ een houten of plastic lepel voor het roeren
❧ handschoenen(!)
❧ plastic zakken
❧ oude kleding
❧ oude handdoeken om rond uw gehenna'd haar te doen
❧ thee
❧ henna poeder
❧ een emmer
❧ een kaneelstokje
❧ een paar kruidnagels
❧ een paar eetlepels azijn of citroensap
❧ een halve eetlepel (haar)olie

- Dit is mijn receptje, je moet het niet met al deze ingrediënten doen als je dat niet wil. Sommige mensen voegen koffie toe in plaats van thee, of ze gebruiken enkel water of puur citroensap. It depends on what works for you.

- Ik voeg een klein beetje azijn of citroensap toe omdat men zegt dat de zuurrijke vloeistoffen helpen om de kleur in de haarschacht te binden wat de kleur sterker maakt en langer behouden doet blijven. Water doet dit niet. Met het resultaat dat de kleur beetje bij beetje zal vervagen.

- Handschoenen! Zeer, zeer belangrijk! Als je geen handschoenen draagt zullen je handen wanneer je klaar bent, er uit zijn als die van een Oompa Loompa. Het zelfde geldt voor je voorhoofd! Let er dus op dat er geen henna op uw gezicht valt. Als dit wel gebeurt, verwijder het dan zo snel mogelijk want het zal een vlek achterlaten.

- Metale kommen, lepels, enz. zoudenniet in contact met uw henna mogen komen. Het heeft een negatief effect op het kleuringsproces.

Hoe beginnen?

❧ Eerst weeg ik het hennapoeder en doe ik dit in mijn plastic kom.

❧ Dan kook ik water en voeg ik mijn (Egyptische) thee toe, mijn kaneelstokje en mijn kruidnagels. Laat dit 10 minuten intrekken.

❧ Haal er dan de kaneel en de kruidnagels uit en gieten langzaam een beetje vloeistof in de kom bij het henna poeder.

❧ Roer en voeg beetje bij beetje meer vloeistof toe. Voeg nooit veel vloeistof in één keer toe     u moet uiteindelijk met een romige consistentie eindigen. Het zou een soort pasta moeten zijn die     makkelijk over je haar te verspreiden is maar wel nog urenlang aan je hoofd blijft plakken. (De laatste keer dat ik mijn haar henna'de was de pasta te vloeibaar en moest ik de hele tijd met zakdoekjes wrijven om er voor te zorgen dat het papje niet over mijn gezicht af liep: Niet prettig!

❧ Voeg de 1 of 2 lepels citroensap of azijn toe.    

❧ voeg dan de olie toe

(Klik op de foto's voor een grotere foto!)
❧ Als je henna pasta klaar is, laat je het best een beetje afkoelen.

    Sommige mensen laten hun henna graag de hele nacht staan, zodat de kleur zich echt volledig kan ontwikkelen. Ik    deed dit vroeger maar deze keer niet en de kleur was echt goed. Een drup henna landde op mijn naakte voet en toen ik het na een paar minuten weg nam, was mijn teen erg bevlekt en nu nog steeds!

❧ Je moet je echt goed voorbereiden, hang een oude handdoek over je schouders, draag een oude t-shirt, trek je handschoenen aan en ga voor een spiegel staan.

❧ Het heeft geen nut om de eenhaarkleuringsborstel te gebruiken, dit zal het niet werken. Ik steek mijn hand gewoon in mijn hennamengsel en begin het helemaal over mijn hoofd te wrijven. De bovenkant, de zij- en achterkant, onder mijn haar… Dan doe ik de lengten van mijn haar en blijf ik het mengsel op mijn haar wrijven tot mijn kom leeg is.

❧ Je moet best proberen om al je haar bovenop je hoofd in soort van knot te krijgen. Zorg ervoor de positie je niet hindert want het kan wel eens hoofdpijn of nekpijn veroorzaken na vele uurtjes (ik spreek uit ervaring!).

❧ Doe je handschoenen uit en maak je haarranden schoon, je voorhoofd, je oren, enz. Je kan wat olie rond je haarrand wrijven, op deze manier is er minder kans dat henna die daar je huid zou raken je ook bevlekt.

❧ Neem nu je plastic zakken of cellofaan en begin je haar in te pakkentot alles helemaal toe verzegeld is. Ik gebruikte 3 plastic zakken. Als je deze look niet leuk vindt, kan je een oude handdoek of een sjaal over je hoofd draaien.

❧ Now the waiting game begins. Je kan ondertussen de rommel opruimen   ontspan, kijk een filmpje, doe een dutje, of laat het de hele nacht op je haar zitten. Ik laat het gewoonlijk 4 -5 uur zitten , maar deze week liet ik het er 14 uur op. And I LOVE the color!

❧ hoe lang je het op je haar moeten laten, hangt af van de dikte van je haar,     de kleur die je wil, de hoeveelheid tijd beschikbaar, etc….
    Je kan altijd met een test proberen om te zien welke kleur je wilt.
                                Zie ik er zo niet sexy uit? Haha: D

❧ als je het de hele nacht wilt laten zitten op je haar, kan je best je bed henna-proof maken! Leg wat oude handdoeken over je hoofdkussens en draag een oude sjaal rond je haar.

❧ Wanneer het tijd is om de henna uit te spoelen, doe je je handschoenenterug aan, ga dan naar de douche of het bad met je emmer en ga zitten op je knieën.

❧ Begin met de plastic zakken te verwijderen en vul de emmer met warm water. Zodra de emmer vol is, steek je je hoofd er in.

 Ik meen het! Dit hielp echt zo veel toen ik het voor het eerst probeerde. Vertrouw me: steek je hoofd in die emmer en shake, shake it! Na al dat geshake zal je zien dat er al heel veel henna uit je haar verdwenen is.

❧ Maak de emmer leeg en blijf dit herhalen tot je ziet dat het water klaar wordt. Ik neem daarna meestal een douche maar zonder shampoo of conditioner in mijn haar te gebruiken. Dat doe ik pas de dag er na.

❧ Als je haar droog is, kan je een beetje olie toevoegen, om het wat zachter te make, je kan deze stap ook gewoon overslaan.

❧ De kleur heeft normaal ongeveer 2 - 3 dagen nodig om volledig op te leven, dus geef het een paar dagen tijd vooraleer je je oordeel velt.

Ik denk dat we er zijn! Wil je het resultaat op mijn haar zien? Check it out!

                Voor                                                            Na
Waar kan je deze producten kopen?
Veel Noord-Afrikaanse en Arabische winkels bieden deze producten aan in hun assortiment.

Ik kocht het mijne waar ik al mijn henna producthen koop: bij Royaume De La Femme in de Abdijstraat 56-58 in Antwerpen. Ik betaalde €1,50 per doosje.

Je kan het ook online kopen ( hoewel dit een stuk duurder uitvalt). Het is te vinden op websites zoals:
- www.islambazaar.nl
- www.handoffatima.nl
- www.muslimproducts.com

 Vond je dit een leuk en nuttig artikel?
Wat denk je van mijn haarkleur?

Xoxo, Leyla
 

Leave a Reply.