<a href="http://www.bloglovin.com/blog/6331055/?claim=bmpvecb875p">Follow my blog with Bloglovin</a>
 
Hoi meisjes!

Gisteren was het nog eens tijd om een nieuw henna design te proberen en het is echt super mooi gelukt.

Mijn favoriete designs bevatten altijd bloemenmotiefjes dus dit design ook maar het is toch net wat meer dan alleen bloemetjes.

Check it out en laat een reactie na met je mening.

Klik op de foto's voor een beter zicht :)

Wat vinden jullie er van?

Xoxo, Leyla
 
Picture
 Hey meisjes!

Een paar dagen geleden heb ik mijn haar gehenna'd en ik kreeg er van een paar mensen complimentjes oveer. Daarom besliste ik om er ook op blog over te schrijven.

Alvorens ik henna begon te gebruiken om mijn haar te kleuren, gebruikte ik haarkleuringsproducten van warenhuizen die na 28 wassen zouden verdwijnen. Ik heb er nooit van gehouden om mijn haar permanent te kmeuren maar het gebeurde een paar jaar geleden totdat ik overschakelde op tijdelijke haarkleuringsproducten.

De laatste jaren was mijn haar niet altijd even gezond: Ik wilde het laten groeien maar het groeide niet of als het dat wel deed, dan was het weer tijd om naar de kapper te gaan en kon helemaal opnieuw beginnen. Super frustrerend!.

 Ik heb toen beslist om mijn haar eens met henna te verven. Ik had toen net een voorraadje hennapoeder gekocht voor henna tattoos te zetten maar ik ben een echte kluns als het aankomt op het rollen van henna cones dat ik maar besloten heb om het poeder voor mijn haar te gebruiken.

Ik heb wel eerst op Internet informatie opgezocht, maar er is zoveel (vaak tegenstrijdige) informatie beschikbaar dat ik gewoon beslist heb om er voor te gaan.


Laten we het eerst even hebben over henna.

 Het wordt al sinds de oude Egyptische dagen gebruikt voor het verven van haar en het is ook al eeuwenlang een belangrijke koopwaar van Oost-Europa en het Midden Oosten.

Er zijn veel henna producten op de markt, of beter gezegd producten die stellen dat ze henna haarkleuringsproducten zijn. Maar schijn bedriegt.
Veel mensen denken dat henna verkrijgbaar is in een groot aantal kleuren maar in feite heeft henna slechts 1 kleur: namelijk een mengeling van amber en rood. Nochtans verkopen heel wat fabrikanten diverse henna producten met een reusachtige waaier van kleuren zoals zwart en blond en brengen ze dit als natuurlijke henna op de markt.

Dit soort producten zijn 'samengestelde' hennas en bevatten andere kleurende agenten zoals loodacetaat en chemische producten zoals PPD die samen met wat henna van lage kwaliteit worden gemengd om zo een andere kleur te geven. Deze producten kunnen onveilig zijn en ze zijn helemaal niet verschillend van conventionele haarkleurmiddelen.

Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik mensen ken die dit soort producten al gebruikten en er geen problemen mee hebben gehad. Ikzelf heb er geen ervaring met deze producten aangezien ik slechts één bepaald merk van pure henna gebruik. Daarom kan ik niet over de kwaliteit of de veiligheid van deze producten oordelen.

Het beste voor je haar is 100 procent puur henna poeder. Het is het veiligst en best voor je haar.

De zuivere henna wordt gehaald uit de plant lawsonia inermis, een prachtige kleine boom  die in hete en droge klimaten in bepaalde gebieden in Azië en het Midden-Oosten bloeit. De bladeren van de henna plant bevatten een vervende molecule die als lawsonia gekend is en die je haar een natuurlijk amber- en roodachtig kleurenpigment geeft. De pasta van de henna bladeren zelf is vuil groen van kleur maar wanneer je de pasta op je haar doet, zullen de uiterst kleine lawsonia molecules door je haar doordringen  en je haar een glanzende en mooie amber rode kleur geven.

Aanvankelijk en vooral wanneer gebruikt op licht haar, kan het kleurcontrast zeer fel zijn maar na een paar dagen, zal het een zeer natuurlijke en mooie kleur krijgen die maanden mooi kan blijven.

Dus het beste is puur henna poeder gebruiken. Vooral kwaliteitshenna voor applicatie op de huid garandeert puurheid en veiligheid van het poeder: Als het voor je lichaam veilig is, dan is het eveneens veilig als natuurlijke haarkleurstof.

Hoewel henna een goede natuurlijke haarkleuringsmethode is, moet je soms wat oefenen om de gewenste kleur te bekomen. Ieders haar is anders!

!! Je kan de kleur testen door op wat haar uit je haarborstel ofzo wat henna te doen, alvorens het op je eigen haar te proberen om te zien of de kleur je zal bevallen.

Op bovenstaande foto's kan je de henna zien die ik gebruik om mijn haar kleuren. Ik gebruikt het groene doosje. De gele is voor lichaamsversiering maar toen ik de informatie op het doosje las, vond ik geen verschil in ingrediënten of om het even wat, maar omdat ik tevreden was van de groene, heb ik het daar bij gehouden..

de informatie op het doosje (in het Engels, Frans en Arabisch):
         Henné Tazarine: beste kwaliteit van henné, 0% chemisch product,                       natuurlijk gemengd, gebruik voor bad.

één doosje bevat 100 gram poeder. De hoeveelheid poeder die je nodig hebt, hangt af van hoe lang en hoe dik je haar is. Ik gebruik ongeveer anderhalf tot twee doosjes voor mijn haar, om er voor te zorgen dat alles goed bedekt en ingesmeerd is.

Laten we nu eens kijken naar mijn haar henna routine:
Ik weet niet of is dit de "juiste“ manier om het, oorzaak te doen zoals ik voordien zei, daar ben zo veel informatie beschikbare online, nam ik enkel de dingen die ik interessant vond, hen uitprobeerde en hen aan mijn routine toevoegde.

o.k., word begonnen. Wat heb je nodig?

❧ een glazen of een plastic kom (geen metale kom of lepels!!)
❧ een houten of plastic lepel voor het roeren
❧ handschoenen(!)
❧ plastic zakken
❧ oude kleding
❧ oude handdoeken om rond uw gehenna'd haar te doen
❧ thee
❧ henna poeder
❧ een emmer
❧ een kaneelstokje
❧ een paar kruidnagels
❧ een paar eetlepels azijn of citroensap
❧ een halve eetlepel (haar)olie

- Dit is mijn receptje, je moet het niet met al deze ingrediënten doen als je dat niet wil. Sommige mensen voegen koffie toe in plaats van thee, of ze gebruiken enkel water of puur citroensap. It depends on what works for you.

- Ik voeg een klein beetje azijn of citroensap toe omdat men zegt dat de zuurrijke vloeistoffen helpen om de kleur in de haarschacht te binden wat de kleur sterker maakt en langer behouden doet blijven. Water doet dit niet. Met het resultaat dat de kleur beetje bij beetje zal vervagen.

- Handschoenen! Zeer, zeer belangrijk! Als je geen handschoenen draagt zullen je handen wanneer je klaar bent, er uit zijn als die van een Oompa Loompa. Het zelfde geldt voor je voorhoofd! Let er dus op dat er geen henna op uw gezicht valt. Als dit wel gebeurt, verwijder het dan zo snel mogelijk want het zal een vlek achterlaten.

- Metale kommen, lepels, enz. zoudenniet in contact met uw henna mogen komen. Het heeft een negatief effect op het kleuringsproces.

Hoe beginnen?

❧ Eerst weeg ik het hennapoeder en doe ik dit in mijn plastic kom.

❧ Dan kook ik water en voeg ik mijn (Egyptische) thee toe, mijn kaneelstokje en mijn kruidnagels. Laat dit 10 minuten intrekken.

❧ Haal er dan de kaneel en de kruidnagels uit en gieten langzaam een beetje vloeistof in de kom bij het henna poeder.

❧ Roer en voeg beetje bij beetje meer vloeistof toe. Voeg nooit veel vloeistof in één keer toe     u moet uiteindelijk met een romige consistentie eindigen. Het zou een soort pasta moeten zijn die     makkelijk over je haar te verspreiden is maar wel nog urenlang aan je hoofd blijft plakken. (De laatste keer dat ik mijn haar henna'de was de pasta te vloeibaar en moest ik de hele tijd met zakdoekjes wrijven om er voor te zorgen dat het papje niet over mijn gezicht af liep: Niet prettig!

❧ Voeg de 1 of 2 lepels citroensap of azijn toe.    

❧ voeg dan de olie toe

(Klik op de foto's voor een grotere foto!)
❧ Als je henna pasta klaar is, laat je het best een beetje afkoelen.

    Sommige mensen laten hun henna graag de hele nacht staan, zodat de kleur zich echt volledig kan ontwikkelen. Ik    deed dit vroeger maar deze keer niet en de kleur was echt goed. Een drup henna landde op mijn naakte voet en toen ik het na een paar minuten weg nam, was mijn teen erg bevlekt en nu nog steeds!

❧ Je moet je echt goed voorbereiden, hang een oude handdoek over je schouders, draag een oude t-shirt, trek je handschoenen aan en ga voor een spiegel staan.

❧ Het heeft geen nut om de eenhaarkleuringsborstel te gebruiken, dit zal het niet werken. Ik steek mijn hand gewoon in mijn hennamengsel en begin het helemaal over mijn hoofd te wrijven. De bovenkant, de zij- en achterkant, onder mijn haar… Dan doe ik de lengten van mijn haar en blijf ik het mengsel op mijn haar wrijven tot mijn kom leeg is.

❧ Je moet best proberen om al je haar bovenop je hoofd in soort van knot te krijgen. Zorg ervoor de positie je niet hindert want het kan wel eens hoofdpijn of nekpijn veroorzaken na vele uurtjes (ik spreek uit ervaring!).

❧ Doe je handschoenen uit en maak je haarranden schoon, je voorhoofd, je oren, enz. Je kan wat olie rond je haarrand wrijven, op deze manier is er minder kans dat henna die daar je huid zou raken je ook bevlekt.

❧ Neem nu je plastic zakken of cellofaan en begin je haar in te pakkentot alles helemaal toe verzegeld is. Ik gebruikte 3 plastic zakken. Als je deze look niet leuk vindt, kan je een oude handdoek of een sjaal over je hoofd draaien.

❧ Now the waiting game begins. Je kan ondertussen de rommel opruimen   ontspan, kijk een filmpje, doe een dutje, of laat het de hele nacht op je haar zitten. Ik laat het gewoonlijk 4 -5 uur zitten , maar deze week liet ik het er 14 uur op. And I LOVE the color!

❧ hoe lang je het op je haar moeten laten, hangt af van de dikte van je haar,     de kleur die je wil, de hoeveelheid tijd beschikbaar, etc….
    Je kan altijd met een test proberen om te zien welke kleur je wilt.
                                Zie ik er zo niet sexy uit? Haha: D

❧ als je het de hele nacht wilt laten zitten op je haar, kan je best je bed henna-proof maken! Leg wat oude handdoeken over je hoofdkussens en draag een oude sjaal rond je haar.

❧ Wanneer het tijd is om de henna uit te spoelen, doe je je handschoenenterug aan, ga dan naar de douche of het bad met je emmer en ga zitten op je knieën.

❧ Begin met de plastic zakken te verwijderen en vul de emmer met warm water. Zodra de emmer vol is, steek je je hoofd er in.

 Ik meen het! Dit hielp echt zo veel toen ik het voor het eerst probeerde. Vertrouw me: steek je hoofd in die emmer en shake, shake it! Na al dat geshake zal je zien dat er al heel veel henna uit je haar verdwenen is.

❧ Maak de emmer leeg en blijf dit herhalen tot je ziet dat het water klaar wordt. Ik neem daarna meestal een douche maar zonder shampoo of conditioner in mijn haar te gebruiken. Dat doe ik pas de dag er na.

❧ Als je haar droog is, kan je een beetje olie toevoegen, om het wat zachter te make, je kan deze stap ook gewoon overslaan.

❧ De kleur heeft normaal ongeveer 2 - 3 dagen nodig om volledig op te leven, dus geef het een paar dagen tijd vooraleer je je oordeel velt.

Ik denk dat we er zijn! Wil je het resultaat op mijn haar zien? Check it out!

                Voor                                                            Na
Waar kan je deze producten kopen?
Veel Noord-Afrikaanse en Arabische winkels bieden deze producten aan in hun assortiment.

Ik kocht het mijne waar ik al mijn henna producthen koop: bij Royaume De La Femme in de Abdijstraat 56-58 in Antwerpen. Ik betaalde €1,50 per doosje.

Je kan het ook online kopen ( hoewel dit een stuk duurder uitvalt). Het is te vinden op websites zoals:
- www.islambazaar.nl
- www.handoffatima.nl
- www.muslimproducts.com

 Vond je dit een leuk en nuttig artikel?
Wat denk je van mijn haarkleur?

Xoxo, Leyla
 
Picture
Hey girls!

A few days ago I hennaed my hair and I received some questions of a few people so I decided to write about it on the blog.

Before I started using henna to color my hair, I used hair coloring products from department stores that would disappear from your hair after 28 washes. I never liked coloring my hair permanently but it did happen a few years ago until i made the switch to those temporary hair colors.

The last few years I have had some hair issues: I wanted it to grow but it wouldn't or if it did, it was time for a haircut and I could start all over again which was super frustrating.

I then decided to buy some henna powder for my henna body art designs but my henna cone-rolling skills are so horrible, I always end up with a whole batch of henna and no way to apply it so I decided to try coloring my hair with it.

I did look up information on the internet first, but there is so much, often contradicting, info out there, I decided to just go for it.

First let's talk about henna.

Henna among other herbs is the most belittled and least promoted natural hair dye that can do a good conditioning job for your hair. It has been used since the ancient Egyptian days for dyeing hair and also an important merchandise of Eastern European and Middle Eastern countries for centuries.

There are many henna products out there, or at least products that claim they are henna hair coloring products. But not everything is what it seems.
There are many misconceptions that henna comes in a variety of color but in fact henna comes in only 1 kind of shade, which is a blend of amber and red. However, a lot of misleading manufacturers sell various products with a huge range of colors like black and market it as natural henna.

These kinds of products are known as compound hennas contained other coloring agents like lead acetate and chemicals like PPD mixed together with some low quality henna to give a different color. These products can be unsafe and they are no different from conventional hair dyes.

I have to say that I do know people who used this kind of products and have not had any problems with it. I, myself, don't have experience with these products as I only use one particular brand of pure henna. Therefore I can't judge on the quality or safety of these products.


The best thing for your hair is to use 100 percent pure henna powder. It is safest and best for your hair.

Pure henna is extracted from the plant lawsonia inermis, a marvelous little tree that thrives in hot and dry climates in certain areas in Asia and the Middle East. The leaves of the henna plant contain a dyeing molecule known as lawsonia, which gives your hair a natural amber and reddish color pigments. The leaf’s paste itself is dirty green in color but when you apply the paste to your hair, tiny lawsonia molecules will seep and penetrate through your hair cuticle and gives your hair a vibrant and lovely shade of amber red color.

Initially especially with light colored hair, the dye’s contrast can be very striking but over a few days, it will darken and provide a very natural and lovely color that stays for months under regular conditions.

So the best thing for you to do is to find pure henna powder, especially pure body art quality henna which is used for temporary tattoos so if it’s safe for your body, it’s definitely safe as a natural hair dye as well.

Although henna is a great natural hair dye solution, it takes some skills to master to get the right shade that you want because everyone’s hair color and conditions are unique.

!! You should test by applying to some hair salvaged from your home before trying it on your own hair to see whether the color suits your taste first.
In the pictures above you can see the henna I use to color my hair. I used the green one. The yellow one is for body art but when I read the information on the box, I did not find any difference in ingredients or anything so I just kept using the green variety.

The box states ( in English, French and Arabic) :
        " Henné Tazarine: best quality of henné, 0% chemical product,                       naturally mixed, use for bath."

One box contains 100 grams of powder. The amount of powder you need, depends on how long and how thick your hair is. I use about one and a half to two packages for my hair, just to make sure everything is covered.

Now let's take a look at my hair henna routine:
I don't know if this is the 'right' way to do it, cause as I said before, there is so much information available online, I just took out the things that I found interesting, tried them out and added them to my routine.

Ok, let's get started. What do you need?

❧ a glass or plastic bowl ( no metal bowl or spoons!!)
❧ a wooden or plastic spoon for stirring
❧ gloves ( very important!)
❧ an old set of clothing
❧ old towels
❧ old plastic bags to wrap around your hennaed hair
❧ a bucket

❧ henna powder
❧ water
❧ tea that gives a red color
❧ a cinnamon stick
❧ a few cloves
❧ a few table spoons of vinegar or lemon juice
❧ half a table spoon of (hair) oil

Notes:
- This is my recipe, you don't have to use all these ingredients. Some people add in coffee instead of tea, or they just use water or pure lemon juice. It depends on what works for you.

- I do add in vinegar or lemon juice because it is said that acidic fluids help bind the color into the hair shaft which makes it stay long and bring out the redness more. Water will not do that, with the result that the color will slowly fade.

- Gloves! Very, very important! If you don't wear gloves your hands will look like those of an Oompa Loompa. The same goes for your forehead! So when applying the henna, watch out that no henna falls onto your face. Of it does, quickly remove it cause it WILL stain.

- No metal bowls, spoons, etc should come into contact with your henna. It has a negative effect on the color process.
How to get started?

❧ First I weigh the henna powder and put the amount I want to use into my     plastic bowl.

❧ Then I boil water, add in my (Egyptian tea), my cinnamon stick and my         cloves. Let this sit for 10 minutes.

❧ Then take out the cinnamon and the cloves and slowly pour a little of the      liquid into the bowl with the henna powder in it.

❧ Stir and add in some more liquid. Never add in much liquid at once cause     you need to end up with a creamy consistency. It should be a paste that     is manageable but will still stick to your head for hours. ( Last time, my         paste was too liquid and I ended up having to stick tissues against the         sides of my head where henna would come dripping out: not pleasant!)

❧ Add in the 1 or 2 spoons of lemon juice or vinegar, for the acidic touch to     your henna recipe.

❧ Add in the oil as the caring element for your hair.

(Click on the pictures for a closer view!)

Bowl with henna powder, henna powder with box and package of the tea I used.
Bowl with henna, my tea, clove and cinnamon mixture, wooden spoon en vinegar.

❧ After your henna paste is ready, let it cool down a bit.

    Some people prefer to leave it overnight, so the color can fully develop. I     used to do that but I did not a few days ago and the color was crazy             anyway: a drop of henna landed on my bare foot and I only took it off         after a few minutes and my toe is still stained!

❧ Prepare yourself, hang an old towel over your shoulders, wear a shirt you     won't mind ruining, put on your gloves and go stand in front of a mirror.

❧ There is no use to use a hairdresser's hair coloring brush, it wont work. I     just stick my hand into my henna paste and start rubbing it all over my         scalp. The top, the sides the back, under my hair... Then I do the lengths     of my hair and keep packing on the henna paste until my bowl is empty.

❧ You should try to get all your hair together on top of your head in sort of     a bun. Make sure the position does not bother you cause it can leave you     with a headache and neck pain ( I speak out of experience!).

❧ Take of your gloves and clean up around the edges of your hair, your             forehead, your ears, etc. You can apply some oil around your hairline, that     way there is less chance of henna staining if it would touch you there.

❧ Get your old plastic bags or cellophane wrap and start packing your hair     with it until it is all sealed up. I used 3 plastic bags for it. If you don't like     this look, you can put an old towel or scarf over it.

❧ Now the waiting game begins. You can clean up the mess and after that     relax, watch a movie, take a nap, or leave it on overnight.
    I usually leave it on for 4 -5 hours, but this week I left it on for 14 hours. I     applied it at 8pm at night and washed it out the next morning at 10am         and I just LOVE the color!

❧ How long you should leave it on, depends on the thickness of your hair,     the color result you want, the amount of time available to you, etc... You     can always try with a strand test to see what color you want to end up         with.

    The color result obviously also depends on the color of your hair. I have         naturally dark brown hair, so a person with blond hair might not like the     super red color effect it will have if they leave in on overnight. Therefore     do a strand test!

                               Don't I look sexy? Haha :D

❧ If you decide to leave it in overnight, henna-proof your bed! Lay some         old towels over your pillows and wear an old scarf around your hennaed     hair which is secured very well.

❧ When it's time to rinse the henna out, put on your gloves, go to the              shower or bath tub with your bucket and sit down on your knees.

❧ Start removing the plastic bags and fill up the bucket with warm         water. Once the bucket is full stick in your head.

    I'm serious! This helped so much when I tried this. The first few times I     was trying to wash the henna out with the shower head which was a         long and difficult work. So trust me, stick your hair in the bucket and             shake it! Shake, shake that head and you will find so much of the henna        is out of your hair.

❧ Empty the bucket and repeat until you see the water is becoming clearer     and clearer. I usually just take a shower then but without shampooing or     conditioning my hair. I do that the day afterwards.

❧ After your hair dried, you can oil it, to restore it's natural oils or you can      leave it like that.

❧ The color normally takes about 2 - 3 days to fully live up to its potential, so if you don't like it after rinsing it out, give it a few days to fully develop.

I guess that's it! Want to see the result on my hair? Check it out!

                Before                                                            After
Click for a better view!
Where can you buy these products?
Many North-African and Middle Eastern shops will offer these products.

I bought mine where I buy all my henna supplies: at Royaume de la Femme located at Abdijstraat 56-58 in Antwerp. I paid €1,50 per package.

You can also buy online (this will be significantly more expensive!) from websites such as:
- www.islambazaar.nl
- www.handoffatima.nl
- www.muslimproducts.com

Was this article helpful?
What do you think of my haircolor?

Xoxo, Leyla
 
After a week of no henna, finally a new design! :DWhat do you girls think?

Xoxo, Leyla
 
Salam ya binaat!

Check out today's henna design!

What do you think?

#Idontownthispic!

Xoxo, Leyla
 
Hey girls,

Check out today's henna design!

What do you think?

Xoxo, Leyla
 
Hey girls!

What happens when you go to visit your family-in-law in Egypt and all the kids want you to henna their cute little feet?

Of course you do it.
And you tell them many time they should sit still for a while and not jump around all crazy until the design has dried.

What is the result you ask?
Look for yourself! ;)

Xoxo, Leyla
 
Picture
Hola chicas!

Today's henna design is one that incorporated a Khmisa.

I have so many 'hand of Fatima' pendants but I can never get enough of it!

I just think it looks lovely and I therefore decided to create a henna design that incorporates it.Take a look at my design.

The orange staining is from a previous design. I can never wait until one is faded to apply a new henna stain! Addicted much? ;)

What do you girls think?

Xoxo, Leyla
 
Good morning girls!

Check out today's henna design and the design that inspired me.
What do you think?

Xoxo, Leyla